Obserwatorzy

środa, 13 listopada 2013

Moller's Tran Norweski dla dzieci o smaku owocowym - Recenzja


Producent :

Möller's Tran Norweski to naturalny olej z wątroby dorszy, łowionych w wodach u wybrzeży północnej Norwegii. Morza Norweskie, położone z dala od cywilizacji, słyną z krystalicznej czystości wód.
Möller's Tran Norweski to naturalne źródło niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 oraz witamin A, D i E.
Möller's Tran Norweski dzięki odpowiedniemu składowi:- wspomaga prawidłowy rozwój fizyczny dzieci, w szczególności rozwój mózgu, oczu, naczyń krwionośnych i serca,
- korzystnie oddziałuje na rozwój psychiczny dzieci (m.in. zwiększa iloraz inteligencji)
- wspiera naturalne siły obronne organizmu
- uzupełnia dietę w niezbędne witaminy: A, D, E












Dla starszego dziecka
Przy komponowaniu jadłospisu dla dziecka należy pamiętać, że nie jest ono miniaturą człowieka dorosłego i jego zapotrzebowanie na składniki odżywcze jest inne od naszego. Dlatego też przygotowując posiłki powinniśmy  uwzględniać  jego  indywidualne  potrzeby  i  dostosowywać  je w zależności od wieku dziecka. Przed starszakiem stoi wiele wyzwań. Idzie do przedszkola, gdzie spotyka się z innymi dziećmi, uczy się czytać, pisać, potrzebuje wiele energii, aby sprostać i zabawie i nauce. Niestety kontakt z innymi dziećmi naraża go również na różne infekcje, które mogą osłabić jego układ odpornościowy.  Pożywienie jest naszym jedynym źródłem energii a prawidłowo zestawiony jadłospis będzie swoistą polisą na przyszłość, gdyż dobrze odżywione dzieci rzadziej chorują, lepiej się uczą i sprawiają mniej kłopotów wychowawczych.
Co więc powinno znaleźć się w diecie starszaka?
Zdecydowanie ryby. Badania naukowe wskazują na ważne znaczenie zdrowotne pewnych składników odżywczych występujących w rybach. Ryby morskie, są głównym i bezpośrednim źródłem korzystnie działających kwasów tłuszczowych omega-3  (zob. znaczenie kwasów omega-3).  Niestety, spożycie ryb wśród dzieci starszych jest bardzo sporadyczne. Dlatego też tak ważna jest suplementacja kwasów omega-3.


Wartości odżywcze w Tranie Norweskim Moller's:


Möller's Tran Norweski o aromacie naturalnymMöller's Tran Norweski o aromacie owocowym
Wartość odżywczana 5 ml (= 4,625 g)
(% realizacji zalec. dzienn. spoż. ZDS)
Wartość odżywcza na 5 ml (= 4,625 g)
(% realizacji zalec. dzienn. spoż. ZDS)
 Kwasy tłuszczowe Omega-3  1,2g
  - kwas eikozapentaenowy (EPA) 0,4g
  - kwas dokozaheksaenowy (DHA) 0,6g
 Kwasy tłuszczowe Omega-3  1,2 g
  - kwas eikozapentaenowy (EPA) 0,4 g
  - kwas dokozaheksaenowy (DHA) 0,5 g
 Witamina E  10 mg (100% ZDS) Witamina E 10 mg (100% ZDS)
 Witamina A  250 μg (31,25% ZDS) Witamina A 250 μg (31,25% ZDS)
 Witamina D  10 μg (200% ZD) Witamina D 10 μg (200% ZD)





WITAMINY ZAWARTE W TRANIE NORWESKIM MOLLER'S:

Witamina A- jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania komórek nabłonkowych skóry, rogówki, błony śluzowej przewodu pokarmowego i oddechowego
- zapobiega wysychaniu i rogowaceniu nabłonka oraz sprzyja odnawianiu komórek
- jest konieczna do prawidłowego wzrostu kości i szkliwa zębów
- jest niezbędna do utrzymania w normie tkanki nerwowej
- bierze udział w produkcji hormonów
- wspomaga wzrost i ogólny rozwoju organizmu
- bierze udział w procesie widzenia
- jako przeciwutleniacz chroni przed chorobami serca i nowotworami

Źródła witaminy AWitamina A występuje wyłącznie w produktach pochodzenia zwierzęcego.
Zawierają ją: masło, mleko i produkty mleczarskie, jaja, niektóre tłuste ryby, szczególnie bogata w nią jest wątroba.

Zawartość witaminy A w 100 g jadalnych wybranych produktów:
Nazwa produktu  - Witamina A jako równoważnik retinolu
masło śmietankowe  - 762 µg
mleko spożywcze 2% tłuszczu - 20 µg
jaja kurze świeże - 375 µg
ser podpuszczkowy 40% tłuszczu w.s.m. - 400 µg
smalec  - 0 µg
wątroba wołowa  - 8866 µg
wątroba wieprzowa  - 3883 µg
5 ml Möller's Tran Norweski (1 łyżeczka) - 250 µg

Witamina DWitamina D pobudza wchłanianie wapnia i fosforu z przewodu pokarmowego, zapobiegając spadkowi ich stężenia we krwi, współdziałając z parathormonem (hormon wydzielany przez przytarczyce, wpływający na gospodarkę wapniową w organizmie) wspomaga wzrost i minera-lizację kości. Jeżeli brakuje wapnia w pożywieniu pobierany jest on z kości.Źródła witaminy DWitamina D jest rozpuszczalna w tłuszczach, ułatwia to jej magazynowanie w organizmie. Dlatego nie powinno się jej zażywać beztrosko i dowolnie mając nadzieję, że za miesiąc będziemy mieli wspaniałe zęby i kości. Zapotrzebowanie na witaminę D zaspokajane jest zwykle takimi produktami jak ryby (śledzie, sardynki, makrele), tran, wątroba, masło, jaja i mleko (ilość witaminy D w mleku zależy od sposobu żywienia krów i ich przebywania na słońcu).Szczególnie bogate w witaminę D są:Artykuły spożywcze  - mikrogramy (mcg)
Śledź (100 mg) - 25mcg
Makrela (100 mg) - 24mcg
Łosoś (100 mg) - 12mcg
Sardynki w oleju (100 mg) - 9mcg
Tuńczyk (100 mg) - 6mcg
Mleko (1 filiżanka) - 3mcg
5 ml Möller's Tran Norweski (1 łyżeczka) - 10mcg

Witamina E
Ze względu na właściwości antyoksydacyjne witamina E to główny „ochroniarz" organizmu. Zwalcza wolne rodniki i chroni kwasy tłuszczowe, zwłaszcza wielonienasycone przed utlenianiem do nadtlenków. Molekuła witaminy E chwyta molekułę wolnego rodnika i przekształca ją poprzez redukcję elektronu lub jonu w obojętną, niegroźną substancję, która następnie zostaje wydalona   z moczem. Dobrym przykładem są plamy starcze na dłoniach. Są to grudki tłuszczu utlenione przez wolne rodniki nie poddające się redukcji. Te przebarwienia występują również w innych tkankach. Nie powstają jednak w ogóle gdy organizm ma wystarczającą ilość witaminy E.
Witamina E chroni czerwone krwinki (erytrocyty) transportujące tlen podczas ich wędrówki do różnych organów. Wspomagając proces oddychania komórek wpływa na prawidłowe funkcjonowanie i utrzymanie wysokiej wydolności mięśni. Dlatego m.in. zalecane jest aby sportowcy spożywali pożywienie zawierające dużo witaminy E.
Witamina E, hamując utlenianie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, ma istotne znaczenie w zapobieganiu rozwojowi miażdżycy naczyń krwionośnych (łac. Arteriosclerosis). Nieprawidłowa dieta tzn. przejadanie się tłustymi wędlinami, białym pieczywem, makaronem, cukrem, słodyczami, powoduje że w organizmie pojawia się więcej różnych związków cholesterolu (tzw. lipidy). Lipidy krążą w dużej ilości we krwi a następnie osadzają się w ścianach tętnic. W ten sposób zaczyna się rozwijać miażdżyca, zagrażając różnymi chorobami serca i naczyń krwionośnych. Niebezpieczeństwo rozwoju miażdżycy wzrasta przy niedoborze witaminy E w diecie.
Witamina E pobudza produkcję substancji przeciwzakrzepowych, zmniejszając ryzyko rozwoju schorzeń naczyń krwionośnych.
Witamina E jest niezbędna u mężczyzn do prawidłowej produkcji spermy. Dlatego niedobór witaminy E może prowadzić do bezpłodności.
Jako przeciwutleniacz chroni gruczoły wydzielania wewnętrznego: przysadkę mózgową, grasicę, korę nadnerczy.
Witamina E współdziała z witaminami A, C i karotenoidami, zmniejszając ryzyko rozwoju chorób nowotworowych.
Zapewnia właściwą stabilizację i przepuszczalność błon komórkowych.
Zapobiega niedokrwistości makrocytarnej u dzieci.
Źródła witaminy EWitamina E powstaje tylko w roślinach. Zwierzęta jej nie syntetyzują. Najlepszym naturalnym źródłem witaminy E jest olej z kiełków pszenicy a następnie całe ziarna zbóż i zielone warzywa liściaste jak sałata, szpinak oraz kapusta, czosnek.
Zawartość witaminy E w 100 g wybranych produktów:Artykuły spożywcze (100 g)  - Ilość witaminy E w miligramach (mg)
Olej słonecznikowy - 75 mg
Olej sojowy - 68,2 mg
Migdały - 29,2 mg
Margaryna - 22,6 mg
Orzechy włoskie - 20,8 mg
Orzechy ziemne - 19,4 mg
Masło - 2,8 mg
Mąka pełnoziarnista - 1,6 mg
Jaja - 1,2 mg
Mleko - 0,1 mg
5 ml Möller's Tran Norweski (1 łyżeczka) - 10 mg


Opis działania:
Möller's Tran Norweski stanowi uzupełnienie codziennej diety w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) omega-3 oraz witaminy A, D i E. Niezbędne, nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 są konieczne do prawidłowego rozwoju i wzrostu dzieci; są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, odpornościowego oraz narządu wzroku. Witamina D pobudza absorpcję wapnia w organizmie, sprzyjając budowie mocnych kości. Witamina A odgrywa kluczową rolę w procesie widzenia oraz odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie systemu odpornościowego. Witamina E zwalcza wolne rodniki i chroni kwasy tłuszczowe, zwłaszcza wielonienasycone przed utlenianiem do nadtlenków.
Wskazania:
W celu uzupełnienia diety w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 (DHA i EPA) oraz witaminy A, D i E.



Sposób użycia:
Zalecana dzienna dawka dla niemowląt:
- 2,5 ml od 6 tygodnia do 6 miesiąca życia
- powyżej 6 miesiąca życia należy stopniowo zwiększać dawkę do 5 ml dziennie (1 mała łyżeczka)
Zalecana dzienna dawka dla dzieci i dorosłych:
- 5 ml (1 mała łyżeczka)

Środki ostrożności:Stosowanie oleju z wątroby dorsza, zgodnie z zaleceniami producenta, jest bezpieczne podczas ciąży i karmienia piersią. Jednoczesne przyjmowanie tranu oraz innych preparatów zawierających witaminy A i D przez kobiety w ciąży i dzieci, powinno być konsultowane z lekarzem.
Sposób przechowywania:
Po otwarciu butelkę przechowywać w lodówce, w miejscu niedostępnym dla małych dzieci.


                                                      Opis skopiowałam - Tutaj
Pojemność :

250 ml

Cena :

ok 36 zł

Recenzja :

 Mój starszy synek Michałek chodzi już drugi rok do przedszkola, i systematycznie raz w roku chorował i do tego młodszy synek też się zarażał i jednym słowem w domu miałam szpital :( . 
Postanowiłam to zmienić dużo czytałam o produktach na odporność i zaciekawił mnie tran Moller's miała do niego mieszane uczucia ale postanowiłam go kupić ...
I pewnie jesteście ciekawi jaki odniósł skutki ?
Jest drogi ale bardzo dobry, mój synek od września nie choruje :) wiadomo tran niby jest owocowy ale to tylko chyba zapach bo smak jest taki sam rybi :) ..
Tran Moller's jest w dużej szklanej butelce , konsystencji gęstej, koloru żółtego .
Na butelce na pisane podawać 5 ml czyli jedna łyżeczka , niestety w takiej łyżeczce tyle się nie mieści tylko mniej dlatego podaje synkowi w strzykawce wtedy mam pewność że dostanie tyle ile potrzeba . Tran ma również wadę , jak dziecko wypluje trochę na bluzeczkę to wtedy bardzo ciężko sprać zapach śmierdzącej ryby , a takie ubranko najlepiej się spiera w praniu z dodatkiem octu bez niego ani rusz . Tran jest przeznaczony dla dzieci od 3 roku.życia .Polecam są również trany tej firmy w różnym wieku należy tylko zapytać w aptece.

1 komentarz:

Aneta Gradus pisze...

Nasz synek ma siedem lat i już chyba 3 rok pije ten tran. Smak i zapach specjalnie mu nie przeszkadza, zdążył się już do niego przyzwyczaić.:) Również polecam.